24. února 2013

Sladký tip na chladné dny... jako od babičky!

Krásné odpoledne, dámy a pánové!
Napadlo mě, že bych (vzhledem k nechutné zimě a asi půlmetrem sněhu za okny) vás seznámila s něčím, bež čehož bych letošní zimu asi nepřežila ve zdraví... Dnes tedy žádné laky ani nic z kosmetického světa. :)

Nevím, zda-li jsem to tu někdy zmiňovala, ale asi před rokem jsem se rozhodla omezit moc spotřebu kávy a nahradit ji čajem. A daří se mi. 1 káva denně a nespočet hrnků čaje. (Jupí!)
A jeden mám úplně nejoblíbenější  - a to ten babiččin.

Moje momentální zbytky zásob...

Ne mojí babičky, ale babičky, která do obchodu zavařuje/peče svoje ovocné čaje. Přidává do nich koření a další dobroty tak, abychom  si na jejích čajích vypěstovali závislost. Taková ona je. A mně to nevadí, jsem v tom až po uši.

Babča ale ví, jak na nás - v jejích voňavých čajích nejsou žádná barviva, aromata ani koncentráty,  všechno poctivé, jako by pro vás čaj připravovala vaše vlastní babička!

A stejně jako moje vlastní babička - myslí i na můj cvičební plán (který jsem také kvůli jejímu cukroví začala zase dodržovat - a cítím se skvěle!), a tak čaje sladí fruktózou. A co to je? To vám vyjímečně říct můžu, vím to až moc dobře! :)

Ale vezmu to ve zkratce. C6H12O6 je ovocný cukr (nachází se v ovoci a i nějaké zelenině) a používá se jako náhrada cukru, protože je mnohem lépe stravitelný, vhodný i pro diabetiky. Navíc ho není třeba tolik, je o mnoho sladší - a podle některých taky o mnoho méně kalotičtější! Navíc našemu tělu dodává glykogen (zásobní polysachid, živočišný škrob) mnohem rychleji. ;)
A pak že v chemii nedávám pozor...

Čaje se dají použít i jako ovocné přísady do různých pochutin, ale když je to čaj, tak já to prostě piju, žejo...
Navíc podle popisu je každý čaj taky na něco dobrý (proti nachlazení, nevolnosti, jako afrodiziakum...). Sice je možné, že nás tím babča jenom láká k nákupu, ale slovíčkaření je hezká věc, a neuvěřitelný marketingový tah, že.

Mám proochutnávané snad všechny příchutě a mezi moje oblíbené patří Hruška se zázvorem, Ostružina s kardamonem (trochu nakyslá, ale moc dobrá), Borůvka s kardamonem a Jahoda se skořicí, nicméně příchutí je mnohem víc a všechny jsou dostupné v 55ml a 420ml skleněném balení (cena melého/jednoporcového se pohybuje kolem 30.- a ten velký je 75-90.-). 

A jak že se to teda vlastně připravuje? - Jednoduše! :D
Cituji pokyny na obalu: "Do šálku nabereme 1 polévkovou lžíci ovoce a 2-3 lžíce koncentrátu a zalijeme horkou vodou."
Ovoce pak můžete sníst (což není nic pro mě, a tak čaj louhuji s hrníčcích se sítkem - na bylinkové čaje). 
Velké balení vám tedy vystačí na cca 8 čajů. :)

Žijeme v moderním světě, a tak můžete všechno okouknout na eshopu, čaje však prodávají nejen tam (a na určených prodejních místech), ale také na trzích a v malých krámcích, většinou s takovými "tradičními pochutinami", třeba u nás je prodávají v tzv. moravských potravinách . :) 


A babička má dokonce i vyčůraného dědečka. Ten dřív taky pekl čaj, ale lil do toho alkohol, ochlasta jeden. Bylo to bezva pošušňání, ale babča mu to podnikání zatrhla (podle mého zdroje kvůli vyšší dani alkoholu).

Měla bych vám říct, že ačkoliv tenhle článek je jedna velká óda, nikdo mě nenutil ho psát, čaje si kupuji za své vlastní úspory, občas jsou mi tedy koupeny za odměnu maminkou, nebo babičkou (jakožto náhrada za sladkosti při darovacích příležitostech), ale stále placeny. A myslím, že po ochutnání nebudete ani vy litovat, že jste do něj těch 80 kaček vrazili. ;)

Přeji hezkou neděli, příjemný začátek pracovního týdne, a pokud si plánujete dneska nalakovat nehty, co kdybyste zkusili galaxy nails? :P

8 komentářů:

  1. Tak o tomhle výrobku jsem až dodnes neměla vůbec tušení... A největší sranda je v tom, že výrobu mají 5 km od naší vesničky, a v Zaječicích samotných mám část příbuzenstva... To jsou mi ale věci! :D Určitě čaj vyzkouším. Měla bys, Kyky, tip na nějakou jó sladce ovocnou příchuť? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to zní skvěle! :)
      No ony žádné z těch, co jsem ochutnala, nebyly přeslazené, ale chuťově hodně sladká mi přijde ta Jahoda se skořicí. ;)

      Vymazat
  2. Taky mám tyhle čaje moc ráda, ale kupuju je málo, raději si v létě vyrábím své vlastní a pak mám zásoby na celou zimu :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Já bohužel mlsám ráda úplně všechno!!! :))) Nejvíc si ujíždím na Milka - Triolade a zmrzlině Hagen Dasz. To jsou moje věčné hříchy :(

    OdpovědětVymazat
  4. Tak přesně tyhle čaje dávám snad každému, kdo něco slaví a já sama je ještě nochutnala. Mám to ale pech.

    OdpovědětVymazat
  5. Krásný článek:)
    Mrkni take ke mě :) kdyz bues chtit můžeme se nasledovat :)
    www.olivains.com

    OdpovědětVymazat
  6. Tyhle čaje jsou skvělý, ale mizej moc rychle

    OdpovědětVymazat