12. srpna 2012

Co zabalit na dovču (hlavně, ale nejen) do teplých krajů


...aneb do naší dovolené času málo, nervů hodně.
Představa, že musím svých milionsedum švestek nějakým způsobem zabalit do svého středně velkého kufru a ještě se vejít do 15 kilogramů je pro mě neuvěřitelná a nahání mi strach. Balení nemám ráda a proto jsem se rozhodla ho pojmout po svém a začít se syslením kosmetických produktů, bez kterých se prostě neobejdu a nebudu je při balícím procesu z kufru vyhazovat jako ty nebohá tílka, zbytečné podprsenky, nepochopitelné kousky na časy kdyby-byla-zima, či další pár bot, které nikdy neobuju.

Tenhle článek rozhodně není recenzivní, nýbrž informační a výplňový, nicméně pro ty, kteří mají dovolenou teprve před sebou, třeba alespon trochu užitečný. 
Dočtete se taky o mých čtyřech balících zásadách, kterými se často řídím. 
Letím s mamčou a proto možná něco z kosmetiky ještě přibyde (děsná představa), ale budou to jen drubnosti, o většinu věcí se dělíme, tudíž tuhle výbavu berte jako pro dvě osoby. 


Když na dovolenou, tak hlavně s opalovacími a poopalovacími prostředky. Ačkoliv bych jako sluneční alergik měla používat krémy s vysokou ochranou (a činím tak jen na začátku dovolené :D), nekupujeme je, půjčí mi je kamarádka, protože bych nespotřebovala ani čtvrtku balení. Na fotce tedy není Daylong 50+, jela jsem pro něj teprve v pátek. :)
Astrid mléko po opalování s 5% D-Panthenolem je pilířem většiny rodin, přiznejme si to. I my tuhle značku na dovolené kupujeme, zřejmě ze zvyku. Voní naprosto tradičně. Jeho cena se pohybuje kolem 80 Kč.
Ziaja SUN mléko prodlužující efekt opálení jsem vyhrála u SpicedChocolate a mám z něj dobrý pocit, je ale třeba ho vyzkoušet rovnou a přímo u slunečního zdroje, no ne? 
Ziaja SUN mléko na opalování SPF20 - voní hezky a stojí tuším 109 Kč, nejsem si jistá, prodejna Růžová 10 měla v době nákupu několikaprocentní slevu na sluneční péči. 
Ziaja aktivátor opalování, no, na tyhle názvy zas vždycky naletí moje milá maminka. Cokoliv, co slibuje, že bude na konci pobytu čokoládovější než by byla - a navíc to stojí 85 Kč, musí být v košíku. Proti gustu...
Doma jsem to tak pročítala a něco na tom možná bude, obsahuje totiž stimulátor melaninu (melanin = hnědý pigment v kůži) zvaný tyrosin, tak uvidíme, třeba zas tolik nekecají. Na druhou stranu upřímně říkám, že tuto věc považuji jako zbytečnou koupi, protože z Egypta přijedeme jako čokolády tak jako tak, žejo (žejo??!).
Sun Ozon mléko na opalování s SPF25 mají v Rossmanu za cenu kolem 80 Kč. Normálně bych ho nekoupila, ale na Sun Ozon produkty jsem slyšela dost chvály, známá tvrdí, že se vyrovná i dražším značkám, tak jsem si řekla proč to nezkusit.
Nubian olej na opalování s SPF10 už máme doma nějakou dobu a ani jednou jsme ho nepoužily. Čtu na něj všude samé ódy, tak snad nám dobře poslouží alespoň ve druhé fázi pobytu.
Zde přichází balící pravidlo číslo 1 - u opalovacích prostředků vezte celou škálu sluneční ochrany, od vysoké až po tu nízkou (a v této posloupnosti je také v průběhu pobytu používejte).


Vlasy, vlasy, vlasy. Tady mám ověřených několik věcí, se kterými si vystačím ať jedu kamkoliv, dovolenou nevyjímaje. 
Abych to vzala od podlahy, Garnier šapon Ultra Doux - Citrus a kaolín (pro mastící se vlasy) je novinkou, mám ho prvně a zatím jsem z něho nadšená, naprosto nebesky voní. Do šamponů už neinvestuji, protože je musím často střídat, ale musím říct, že tenhle šampon vypadá jako moje nová stálice. Tenhle týden ho mají v Rossmannu v akci, jukněte na něj. ;)
Jedním z mých nejoblíbenějšch balzámů na vlasy je Rivit Natu, balzám pro objem s výtažkem z bavlny, vhodný pro jemné vlasy. Tuhle značku najdete jen v  (nějakých) kadeřnictvích, já si ho pravidelně beru u mamky a miluju ho. Má konzistenci a barvu jablečné přesnídávky a neuvěřitelně voní.
Revlon Professional EQUAVE Perfect Summer dvoufázový kondicionér (bezoplachový; v malém balení) hydratuje a chrání před sluníčkem. Používá se naprosto kdykoliv - suché, mokré vlasy - hezky voní a úžasně se po něm vlasy rozčesávají, tenhle speciální druh na léto je s obsahem výtažku z hroznů a zeleného čaje. Používám ho už nekolik let a vracím se k němu stále, na dovolené nesmí chybět. Díky tomuhle focení jsem stihla mamku pověřit donesením nového balení, tohle by mi asi nestačilo.
Vzhledem k tomu, že mám vlasy krátké, nemůžu je stáhnout do culíku (docela utrpení) a dost to překáží. Je ale několik způsobů, jak s nimi něco udělat a Echosline gel se sluneční ochranou mi v tom pomáhá po celý rok, nejen v létě. Pracuje se s ním lépe než s voskem, proto si ho beru. Střední fixace mi udrží rozcuch i "stažení", dodá vlasům "mokrý vzhled" (nicméně to není až do takové míry, kdy vypadáte spíš jako kdyby jste si týdny nemyli hlavu), navíc je chrání před UV a hydratuje.


U normální tělové kosmetiky je to pak jednoduché. Jeden sprchový gel pro mě (mamka si asi bere svůj oblíbený Dove), tentokrát vezu Ziaja kids sprchový gel s příchutí bublinkové coly. Neděste se, netáhnu celý půllitr, odlila jsem ho do 250ml lahvičky. Voní jako byste se váleli až po uši v coca cole, dávejte si pozor, není určen k pití. ;) Voňavé sprcháče jsou na léto jak stvořené, jeho břášku, třešňové lízátko, taky moc doporučuji! ;)
Babaria deodorant s aloe vera je neuvěřitelně osvěžující a funkční, takže nesmí chybět.
Dva malé sprcháčky, tuším, z nějaké sady v M&S - na pláž, je to asi jediná věc, kterou možná při konečném skládání do kufru vyhodím.
A Ziaja kakaové tělové máslo vezu z jediného důvodu - mazat se snažím po každém sprchování a ačkoliv po opalování toho vezu dost, na noc podle mě poslouží lépe něco "obyčejného", s vůní se sžívám, je docela příjemná. 


Dove INTIMO gel na intimní hygienu je v této oblasti jeden z těch nejlepších, mám "odpumpováno" i na dovolenou, péče o intimní partie je podle mě vysoce důležitá. Hodně žen ji (nepochopitelně) považuje za vedlejší, pro mě je jedním z pilířů.


Obličej se mi u moře vždycky hezky vyčistí, tudíž balím jen opravdové základy. 
Blanchette micleární voda je pro mě takovým cestovním čističem a odličovákem v jednom, myslím, že jste o ní slyšeli všude mnohokrát, není třeba více slov.
A o Aknelot pleťovém gelkrému jste už taky jednou četli. Doma už používám něco úplně jiného, ale hydratuje a dobře matuje, na dovolenou mi stačí.
Balící pravidlo číslo 2: pokud máte od jednoho druhu kosmeiky víc kusů, balte ten nejlevnější, když ho ztratíte, nebude to taková rána.


O pusinu se prostě musím starat úplně všude, na suché a popraskané rty dost trpím.
Balzám na rty od YR jsem vám už představovala, znovu to dělat nebudu, vezu ho s sebou hlavně proto, že mi zastoupí dobrý balzám na rty a dostatečně promastí a vyživí nehtové kůžičky*.
Balea Young balzám na rty Fruity Kiss všude vychvalují, já z něj tak na věvi nejsem. Voní po Marťáncích, ale tak intenzivně, že to prostě smrdí (navíc Marťani nebyli původním úmyslem, mandarinky byly), když ho ztratím, zlobit se nebudu, do letadla by mi ale stačit měl.
Miss Sporty Dr. Balm je po dlouhé době od MS něco, co jsem vážně chtěla vyzkoušet a určitě o něm nečtete naposled, jsem s ním spokojená. Na dovolené zastoupí rtěnku, lesk i balzám*
Sun Dance balzám na rty s SPF20 kupují na léto snad všichni. Je tuhý a za normálních podmínek moc nehydratuje, ale ochrana je ochrana. Navíc ho budu lokálně používat i na mateřsá znamínka*.
Balící pravidlo číslo 3: myslete multifunkčně* a snažte se balit věci, které vám poslouží ve více než jednom ohledu, spoustu věcí vám to ulehčí. 




Kdesi, myslím, že u Borůvky, jsem psala, že minimalizace dekorativní kosmetiky mi nedělá problém, jedenáct dní si vystačím s tím, co na fotce vidíte. Uvažuji ještě o odebrání Color Tattoo, ale asi je tam nechám, ať si připadám trochu víc jako normální šminkůchtivá žena.
Řasenka Great Lash Lots of Lashes od Maybelline je docela povedenou novinkou, tu původní asi jistě zná hodně z vás ze svých kosmetických začátků, moc dobrá není. Tahle se mi zdá fajn, nevím, jestli ji koupím znovu (pořídila jsem za účelem příležitostného letního líčení), ale zřejmě jo, ten srdíčový katráček mi překvapivě vyhovuje. 
 Max Factor Kohl Pencil černá tužka na oči už toho má mnoho za sebou, ale mám ji ráda, navíc už je "malého vzrůstu" a skvěle padne do kosmetické taštičky (na fotce je má oblíbená ve tvaru dámských bombarďáků, mašlička bohužel není vidět, This&That, cca 60 Kč).
Color Tattoo 24hr, odstín On and On Bronze, božíčku, to je zlatý důl. Tyhle stíny zbožňuju, od doby, co jje mám, nepoužívám nic jiného. Recenzi asi čekejte. 
Gabriella Salvete Duo Eyeshadow jdou staré jako Metuzalém a ze dvou barev už zbyla jenom jedna, ale mám je strašně ráda a vzhledem k tomu, že zůstala oranžová, jsou na léto jak ušité.
Navíc ani na jednu z věcí nemusím tahat žádné štětce, v duu od GS je malý pěnový aplikátor, který se o základní nanesení v pohodě postará.

Zde přichází také zlaté pravidlo číslo 4: objektivně posuďte svůj obličej, potřebujete mnoho produktů, abyste večer "zazářila/prokoukla"? Počítám také s tím, že nejsem jediná, kdo se na dovolených líčí jen a pouze večer (a to taky všehovšudy párkrát), kočky, makeup není potřeba! :)


A nebyla bych to ani já, kdybych si netáhla nějaké laky na nehty, ty musí být vždycky ťip ťop. 
Volila jsem levné drogérkové kousky, nehodlám ztratit nějakou Chinu, nebo něco podobného (pravidlo číslo 2, že?), paradoxně nemám ani jeden z těch laků vyzkoušený.
Catrice laky z dávné LE v odstínech Berlin a London, na žlutý London jsem zvědavá, červeno-cihlový Berlin vezu pro mamku.
NYC je v odstínu #224 Times Square, na opálených rukách bude vypadat pekelně dobře.
Nějaký průhledný lak, který by mi posloužil jako podklad i nadlak zabalím, až nějaký najdu.
Odlakovač jsem odlila do malé lahvičky, na fotce je jeho původní balení.
Mnou tolik potřebný krém na ruce bez problému nahradí buď opalovací krémy, nebo tělové máslo, není třeba nějaký balit. 

Fakt, že sebou beru také základní hygienické pomůcky, holící potřeby apod není DOUFÁM potřeba fotit ani zmiňovat. ;D

Uff, snad teda budu mít všechno. 

Objevuje se ve vašem "kosmetickém oddělení" na cestách to samé? Berete víc věcí, nebo míň?  Kolik berete dekorativky?
Chybí vám v mé výbavě něco?
Pomohly vám nějak moje balící zásady? Máte taky nějaké? Neunudila jsem vás?

Pokud by vás zajímaly konkrétní ceny nějakých produktů, nebo jste mezi fotkami našli něco, o čem byste si tu rádi početli, stačí se ozvat! ;)

Na tvorbu úvodní fotky i dovolenkového banneru (který byste měli dávno zaregistrovat pod záhlavím) jsem použila naše vlastní fotky z dovolené v Egyptě před (tuším) šesti lety.

EDIT: neděle 12.8., 10:35 - krom této kosmetiky nemám zbaleno vůbec nic jiného, k večeru máme být na letišti. No, bude to hodně zajímavé...

8 komentářů:

  1. Velmi chytře sis sbalila :-)
    Zlato, moc a moc si tu dovolenou užij a pořádně si odpočiň! A budu se těšit, až se vrátíš :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Fíha to je teda kosmetiky :D Užij si to!! :))

    OdpovědětVymazat
  3. Fuuuha, no dost mas toho aj tak, ja by som to vedela este obmedzit :D

    OdpovědětVymazat
  4. Já jedu v pátek, takže se mi to dost hodí :) A beru trochu víc dekorativky, ale taky se nehodlám na pláž líčit, to by udělala snad jen nějaká pipka fakt :D

    OdpovědětVymazat
  5. Užívej dovču, můj kosmetický obsah kufru bude vypadat hodně podobě :) Ale toho 15 kilového limitu se děsím natolik, že v záchvatu kupuju skoro každou kosmetickou miniaturu, na kterou narazím :D

    OdpovědětVymazat
  6. Ahojky,
    rada by som ťa pozvala na make-up giveaway!
    http://she-is-the-1.blogspot.ch/2012/07/giveaway-ii.html

    OdpovědětVymazat
  7. Balzám od MS je naprosto bezkonkurenční, mile jsem byla jeho koupí překvapena :)

    OdpovědětVymazat